Zona zoster, simptome complicații, tratament si alimentatie

Publicitate

Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizeaza prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o singura parte a corpului. Zona zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani, anumite medicamente sau alti factori.

Cauze

Zona zoster este o reactivare a virusului varicela-zona zoster, un tip de virus herpetic care cauzeaza varicela (“varsat de vant”). Odata ce o persoana a avut varicela, virusul ramane inactiv in radacinile nervoase pana cand, la unele persoane, se reactiveaza. Cand virusul devine activ, persoana face zona zoster in loc de varicela.

Orice persoana care a avut varicela (chiar si o forma usoara) poate face zona zoster. Oamenii cu sistem imunitar slabit sunt vulnerabili la reactivarea virusului ce provoaca zona zoster. Sunt multi factori ce deprima imunitatea: boli, rani, batranete. Unele medicamente incetinesc sistemul imunitar, spre exemplu medicamentele ce distrug celulele cancerigene (chimioterapia).

Modalitati de transmitere

Expunerea la zona zoster nu cauzeaza boala; dar daca o persoana nu a avut varicela si e expusa la zona zoster poate face varicela. O persoana cu zona zoster poate transmite varicela daca se vine in contact cu lichidul din veziculele eruptiei. Un studiu arata ca virusul poate fi raspandit prin aer si din veziculele dureroase ale zonei zoster. Aplicarea pe acestea a unei pelicule ce absoarbe lichidul pare sa fie eficienta.

Declanșarea și simptomele Zonei Zoster

După o perioadă de stres pe termen lung sau anumite traumatisme, ori în cadrul unui sistem imunitar slăbit, pe fondul mai multor afecțiuni sau răceli îndelungate, virusul se reactivează și migrează de-a lungul fibrelor nervoase, generând o erupție cutanata distinctivă și dureroasă, numită Zona zoster.

Erupția provocată de Zona zoster poate fi un grup distinctiv de vezicule pline cu lichid și pot apărea în orice parte a corpului pe un traseu nervos.

Cu una-cinci zile înainte de erupție pot apărea diverse simptome, în jurul zonei în care leziunile se vor dezvolta, precum mâncărime și furnicături, senzație de arsură pe traiectul nervos, durere intensă. Între timp se instalează progresiv febra, frison, dureri de cap, uneori se produc și simptome gastrice diverse de la stare de greață la deranjarea stomacului.

Complicații și tratament

Publicitate

Pentru a preveni complicațiile, este important ca tratamentul să fie inițiat chiar când afecțiunea se dezvoltă. Veziculele de Zona zoster formează o crustă în aproximativ 7-10 zile și dispar complet în două-patru săptămâni. În cazul persoanelor sănătoase, dacă nu sunt sparte, agresate, veziculele nu lasă cicatrici. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta vezicule care nu se vindecă foarte repede.

Zona zoster este contagioasă, așa că dacă aveți afecțiunea, acoperiți eruptia și evitați contactul cu copiii și cu femeile gravide care nu au avut vărsat de vânt.

La persoanele în vârstă, durerea cauzată de Zona zoster poate persista timp de luni sau chiar ani de la erupție. Această durere, provocată de deteriorarea nervilor de sub piele, este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetică.

La unele persoane persistă o mâncărime cronică în zona în care s-a dezvoltat erupția, ce poate provoca insomnie sau depresie.

În cazul în care Zona zoster apare în jurul ochilor sau pe frunte, aceasta poate provoca infecții oculare și afectarea temporară sau permanentă a vederii. Când virusul zoster atacă urechea, persoanele afectate pot dezvolta probleme de auz sau de echilibru. Aceste complicații pot fi prevenite dacă tratamentul este instaurat prompt, cât mai devreme.

Deși nu exista un tratament medicamentos anume pentru Zona zoster, medicamentele antivirale de tipul Acyclovir, local și sistemic pot stopa avansul afecțiunii și reduce riscul apariției nevralgiei postherpetica cu 50%. De asemenea, administrarea vitaminelor din grupul B reduc efectele negative asupra sistemului nervos, având un efect regenerator.

Pe lângă acest tratament, există o serie de remedii naturale antivirale, precum ceaiul de gheara pisicii, cu efect antiinflamator și antiviral, tinctura sau soluții de echinaceea și ginseng, precum și roinita sub formă de ulei esențial.

Tot din arsenalul naturist antiviral putem folosi în această perioadă usturoiul, ceapa, ciupercile reishi dar și extractul sau ceaiul de rostopască, uleiul de tea-tree, uleiul de bergamota și uleiul de cimbru.

Alimentatie

Trebuie sa optati pentru o dieta bogata in vitaminele A, B1, B12, C, E si zinc. Puteti consuma citrice, morcov, usturoi, scortisoara, legume cu frunze verzi si lapte.

Sunt de evitat nucile, semintele, cerealele si ciocaltaa, pentru ca aceste alimente agraveaza simptomele.

Publicitate
Cumpara cartea