Semnele ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Publicitate

Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), acesta numărându-se printre cele mai frecvente tulburări endocrine ale femeilor.

Adesea, simptomele încep în anii adolescenței și, dacă nu este descoperită și tratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infertilitate sau chiar cancer.

Care sunt cauzele sindromului ovarelor polichistice ?

Deși cauzele exacte ale acestui sindrom sunt încă necunoscute, cercetările arată că mai mulți factori ar putea favoriza apariţia acestei afecţiuni, inclusiv factorul ereditar: femeile cu SOP sunt mai susceptibile de a avea o mamă sau soră cu acest sindrom.

În cele mai multe cazuri însă, problema principală care stă la baza sindromului ovarului polichistic este dezechilibrul hormonal. S-a constatat că la femeile cu acest sindrom, ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal.

Nivelurile ridicate ale acestor hormoni afectează dezvoltarea și eliberarea de ovule în timpul ovulației și mai pot provoca acnee, creștere excesiva a parului sau creștere în greutate.

Care sunt simptomele sindromului ovarelor polichistice?

O serie de semne şi simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducător precum şi de funcţiile endocrine şi metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice:

Probleme la capitolul fertilitate

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai comuna cauza a infertilitatii la femei. Conceptia este ingreunata dintr-o varietate de motive. In primul rand, femeia nu are ovulatie in mod regulat, asa ca poate fi dificil de detectat cand este perioada cea mai fertila a ei, iar testele de ovulatie sunt adesea ineficiente.

Totodata, deoarece menstruatiile sunt neregulate, exista mai putine perioade de fertilitate. Femeile care au sindromul de ovar polichistic au dificultati si in ceea ce priveste calitatea ovulelor, din cauza inflamatiei si a modificarilor hormonale din interiorul ovarelor.

Publicitate

Parul creste in zone nedorite

O abundenta de hormoni sexuali masculini poate rezulta in ceea ce se numeste hirsutism, cand parul creste in exces pe zonele in care, de regula, barbatii au par, inclusiv pe fata, piept, abdomen, spate, degetele mari de la maini sau degetele de la picioare.

Acest par este, de cele mai multe ori, des, asa ca indepartarea lui poate fi o adevarata provocare si o sursa majora de stres. Se estimeaza ca pana la 90% dintre femeile cu hirsutism au sindromul de ovar polichistic.

Acnee si alte probleme ale pielii

Nivelurile ridicate de hormoni masculini, care cresc productia de sebum, pot duce la o alta gama de probleme, de aceasta data la nivelul pielii, printre care se numara matreata si acneea. Cele doua semne ale acneei care au legatura cu sindromul ovarelor polichistice sunt:

atunci cand acneea este de-a lungul maxilarului (linia mandibulei) si est rezistenta la tratament;

sau atunci cand acneea revine dupa ce pacienta a luat medicamente puternice, precum isotretinoina.

Celelalte doua simptome comune de la nivelul pielii – acanthosis nigricans si acrocordonul (numit si polip fibroepitelial) – sunt legate de rezistenta la insulina.

Cresterea in greutate ( grasimea se depune in zona abdomenului)

Femeile cu simptome ale sindromului ovarelor polichistice tind sa ia in greutate cu usurinta, iar scaderea in greutate poate fi deosebit de grea. Acest lucru se datoreaza rezistentei la insulina si la leptina, doi dintre factorii centrali implicati in sindromul de ovare polichistice.

Rezistenta la insulina iti face organismul sa stocheze grasimea mult mai rapid, iar rezistenta la leptina iti face creierul sa creada ca esti pe “setarile” de infometare, afectandu-ti semnalele responsabile de senzatia de foame si de cea de satietate.

O data ce apare rezistenta la insulina, grasimea se depune cu usurinta in jurul abdomenului, iar acest tip de grasime este cel mai riscant cand vine vorba de sanatatea inimii tale, spun specialistii.

Publicitate
Cumpara cartea