Premierul Dăncilă susţine că economia a avut o creştere istorică în martie. Explicaţia INS: s-au dat prime de Paşte

Publicitate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că rezultatele economice din primul trimestru nu sunt „apocaliptice”, ci că România a înregistrat cea mai mare creștere a puterii de cumpărare după 1990.

„În această săptămână, domnul președinte Iohannis a anunțat că avem o situație apocaliptică în ceea ce privește rezultatele economice din primul trimestru. Iată că ieri (n.r – miercuri), INS ne-a anunțat că în martie 2018 a avut loc cea mai mare creștere a puterii de cumpărare a salariilor din România, atât față de luna februarie, cât și după anul 1990.

Astfel, INS a anunțat oficial că venitul mediu din România a crescut cu 8,7% în martie 2018, față de februarie 2018. În aceeași perioadă, inflația a fost de 0,3%, rezultând astfel o creștere a puterii de cumpărare de 8,4%. Datele oficiale au confirmat, de asemenea, că luna februarie 2018 a fost una cu cel mai redus șomaj din România și anume 3,94%”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Institutul Național de Statistică arată însă că, în luna martie 2018 salariul mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale – inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte.

„În luna martie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).

Publicitate

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte) (…) Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”, arată INS.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor de tutun, în activități de asigurări, tranzacții imobiliare, extracția petrolului și gazelor, fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice, industria metalurgică, colectarea și epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, activități profesionale științifice și tehnice, fabricarea autovehiculelor, calculatoarelor, produselor electronice optice.

„În sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate şi asistenţă socială (+22,3%), respectiv în învăţământ (+18,4%). De asemenea, o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net s-a înregistrat şi în administraţia publică (+1,3%)”, mai precizează INS.

Totodată, premierul a afirmat că în martie 2018 a avut loc cea mai mare creștere a puterii de cumpărare a salariilor din România, atât față de luna februarie, cât și după anul 1990.

Pe de altă parte, INS subliniază că „faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2018.” Citeste continuarea pe stirileprotv.ro

Publicitate
Cumpara cartea