Lia Olguţa Vasilescu dă vina pe multinaţionale pentru sărăcia din Moldova şi Teleorman

Publicitate

Ministrul Muncii crede că marile companii sunt de vină pentru şomajul din multe zone ale ţării, fiindcă se încăpăţânează să nu-şi deschidă sedii acolo.

Lia Olguţa Vasilescu a făcut declaraţia la un seminar privind criza forţei de muncă, scrie Capital.ro, iar afirmaţiile ei s-au viralizat rapid, în contextul în care membrii Guvernului şi liderii PSD au atacat constant multinaţionalele în ultima perioadă.

“Sunt judeţe cu 0% şomaj, în special cele care se află pe graniţa de Vest a ţării. Asta pentru că multinaţionalele, multe beneficiare de ajutor de stat, s-au aşezat acolo unde le era mai simplu să îşi transporte marfa în Uniunea Europeană, adică mai aproape de reţeaua de autostrăzi.

Publicitate

În schimb, sunt foarte multe judeţe din România unde şomajul este peste 5%, în zona Moldovei şi câteva judeţe din sudul ţării. Cei care nu îşi găsesc un loc de muncă în aceste zone preferă să plece în străinătate“, a declarat ministrul.

Judeţele cu cea mai mare rată a şomajului din România sunt, potrivit celor mai recente statistici ale ANOFM, Teleorman, Vaslui şi Buzău- cu peste 10%, – urmate de Galaţi și Mehedinți, care trec de 9%, şi Dolj, 8,93%, dar aici sunt cei mai mulţi şomeri, peste 20.000. Cea mai mică rată a şomajului este în Ilfov: 0.87%.

Nu există judeţe cu 0% şomaj, aşa cum afirma ministrul de resort. Judeţele Iaşi, Suceava şi Botoşani, deşi sunt în Moldova, au rata şomajului sub 5%.

Publicitate
Cumpara cartea