Cum se manifestă bolile ficatului. Medic: ”O stare de oboseală sau greață trec neobservate, dar pot anunța hepatita”

Cele mai răspândite virusuri hepatitice sunt: virusul hepatitic A, virusul hepatitic B și virusul hepatitic C, fiecare tip de virus având caracteristicile sale specifice în ceea ce privește transmiterea, severitatea și abordarea terapeutică.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic B

În fază acută, hepatita virală B generează simptome ușoare iar de cele mai multe ori nu generează niciun simptom, fiind catalogată drept o boală “tăcută”, afectarea ficatului putând fi evidențiață accidental în urma efectuării unor teste funcționale hepatice de rutină din sânge.

Cu toate acestea unele persoane infectate prezintă simptome similare cu cele ale gripei:

Slăbiciune fizică exagerată

Febră ușoară

Cefalee

Lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături

Disconfort constant în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste

Diaree sau constipație

Dureri musculare sau articulare

Erupții pe piele

Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor)

”Din 1995, în România a început imunizarea tuturor copiilor la naștere și pot să vă spun că a fost o scădere spectaculoasă a numărului de îmbolnăviri noi. Se vede o schimbare în bine.

Vaccinarea se poate face la orice vârstă, doar că nu este decontată. Eu mi-am vaccinat copiii din propriile resurse pentru că s-au născut după 1995”, a spus dr. Adriana Moțoc, medic primar infecționist, pentru Doctorul Zilei.

Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului.

Simptomele infectării cu virusul hepatitic C

Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:

stare de oboseală accentuată

dureri musculare și articulare

senzație de mâncărime a pielii

urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă

îngălbenirea pielii și a ochilor

Infecția cu virus hepatitic C

În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic.

înroșirea feței palmelor

apariția pe pielea de la nivelul pieptului, umerilor și feței a unor formațiuni roșii asemănătoare unor steluțe

umflarea abdomenului, a picioarelor și a tălpilor

reducerea masei musculare

sângerări de la nivelul venelor din tractul digestiv (sângerări variceale)

afectarea creierului și a sistemului nervos (numită și encefalopatie) ce poate determina apariția stărilor de confuzie, a tulburărilor de memorie și a afectării capacității de concentrare. Hepatita virală C este asociată și cu prezența cancerului hepatic.

Ca și în cazul hepatitei virale B, majoritatea celor diagnosticați cu cancer hepatic prezintă și ciroză hepatică.

Tratamentul care vindecă hepatita C

Din păcate pentru virusul C nu există încă un vaccin. Singurul lucru pe care îl poți face e să te protejezi de manevrele sângerânde nesterile și să nu întreții relații sexuale neprotejate cu persoane necunoscute.

Pentru virusul C, astăzi sunt tratamente fără interferon, de bună calitate care au o rată de vindecare a infecției ce depășește 95% .

„Experiențele noastre cu terapia rambursată a dat rezultate de peste 99%. Adică aproape toată lumea care s-a tratat, s-a vindecat.

Dar, atenție, s-a vindecat de virus nu de boala hepatică. Cei care au avut ciroză au rămas cu ciroză și trebuie să fie monitorizați.

Uneori, boala poate regresa, un pacient care a avut ciroză, peste ani poate să nu mai aibă, uneori poate rămâne la fel, alteori poate să progreseze și fără virus pentru că există și alte cauze care afectează ficatul”, a mai precizat specialistul în boli infecțioase Adriana Moțoc.

Testează-te!

Orice persoană ar trebui să se testeze pentru hepatita B și C, măcar o dată, având în vedere că 90% dintre cei care se infectează nu prezintă niciun simptom. ”Oamenii se așteaptă să facă icter dacă au hepatită. O stare de oboseală sau de greață trec neobservate sau se pot pune pe seama oboselii și de fapt să fie vorba de hepatită .

Boala mâinilor murdare

Hepatita virală A, cunoscută și sub denumirea de ”boala mâinilor murdare,” se transmite în general prin contact între persoane și prin alimente și apă contaminată cu materii fecale care conțin virusul hepatitic A.

Spre deosebire de celelalte tipuri de hepatită virală nu determină infecții cronice, ci doar infecții acute.

Hepatita virală A este o boală contagioasă determinată de infectarea cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este doar unul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice responsabile de apariția hepatitelor virale, acesta fiind singurul virus hepatitic care nu determină boală cronică.

În cazul hepatitei virale A ficatul se inflamează însă, în majoritatea cazurilor, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contacta boala a doua oară.

Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.

Una din trei persoane prezintă deja anticorpi împotriva virusului hepatitic A întrucât au fost expuse la virus, dar nu au dezvoltat simptome.

Dacă o persoană sănătoasă a fost expusă la contactul cu o persoană infectată, există un tratament pentru Hepatita A care să o împiedice să devină infectată, eficacitatea maximă a acestui tratament fiind observată în primele două săptămâni după contactul presupus infectant.

După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii.

Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice.

De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.

In primul stadiu al hepatitei virale A semnele și simptomele sunt nespecifice, de multe ori fiind similare celor determinate de gripă. Acestea includ:

Stare de oboseală accentuată

Pierderea poftei de mâncare

Dureri musculare

Greață și vărsături

Îngălbenirea pielii (mai puțin frecventă la copii mai mici de 6 ani) și a ochilor

Durere abdominală

Senzație de mâncarime a pielii

De asemenea, copiii care suferă de hepatită virală A pot să prezinte:

Simptome asemănătoare răcelii

Tuse

Durere în gât

Persoanele cu vârste de peste 50 ani și, mai ales, cele care suferă deja de boli hepatice cronice pot să prezinte o formă mai gravă de hepatită virală A numită hepatită virală A fulminantă cu semne și simptome care includ:

Tulburări de coagulare a sângelui

Stare de confuzie și alterarea stării de conștiență

Alterarea rapidă a funcției hepatice

Îngălbenirea exagerată a pielii și ochilor

Durata de prezență a simptomelor variază, de asemenea, de la o persoană la alta. Acestea pot varia ca intensitate de la ușoare la severe.

De regulă, formele ușoare de hepatită virală A durează între 1 – 2 săptămâni. Majoritatea pacienților se simt mult mai bine în decurs de 3 săptămâni.

Copii mici care prezintă simptome se simt mai bine în decurs de 2 luni. Formele severe de infecție pot să ridice probleme de sănătate timp de câteva luni, perioadă în care poate fi necesară spitalizarea.

De asemenea, la unii pacienți simptomele pot să dureze mai mult de 3 luni sau să prezinte simptome de re-acutizare timp de 3 până la 9 luni.

Loading...