Care este pulsul normal in functie de varsta

Pulsul normal variaza atat in functie de varsta, cat si in functie de sex. Femeile si copiii au puls putin mai mare decat barbatii si exista si o limita maxima care nu ar trebui trecuta pentru ca pulsul sa fie considerat normal.

Totodata, ai la dispozitie inclusiv o formula dupa care sa te ghidezi ca sa afli care ar fi valoarea maxima a acestuia considerata sigura, dincolo de care exista riscul de a avea probleme grave.

Afla, asadar, care este pulsul normal la femei si barbati, in functie de varsta!

Care este pulsul normal?

De obicei, nu suntem constienti de puls si nici nu prea ne gandim la el decat daca avem palpitatii sau daca devine neregulat.

Abia atunci incepem sa ne punem problema ca am putea avea probleme cu inima.

Sunt foarte multi factori care influenteaza pulsul si este stiut ca acesta difera de la un organism la altul, pentru ca, in fond, fiecare om este construit putin diferit.

Pulsul reprezinta numarul de batai ale inimii intr-un minut. Atunci cand esti in repaos, valoarea lui este mai scazuta, iar atunci cand faci efort, ea creste, pentru ca trebuie transportat mai mult oxigen prin corp, asa ca inima trebuie sa „munceasca” mai mult.

In mod normal, nu va trebui sa iti masori pulsul decat daca esti sub urmarire medicala si e nevoie sa iei un posibil tratament.

Inainte de a afla care sunt valorile normale in functie de care sa te orientezi, iti spunem cum sa iti iei pulsul daca nu ai un aparat special pentru acest lucru:

1. Pune varfurile degetelor aratator si mijlociu pe incheietura celeilalte maini si misca-le putin pana gasesti pulsul.

2. Numara bataile in intervalul de 10 secunde, apoi inmulteste rezultatul cu 6 pentru a obtine pulsul pe un minut.

Pulsul normal pentru adulti este cuprins in general intre 60-100 batai pe minute. In stare de repaos, el ar trebui sa fie intre 60 si 80 la femei si 50-70 la barbati.

Valorile nu sunt fixe si depind de multi factori care pot influenta pulsul: medicamente, anemie, probleme cu tiroida, raceli, consum excesiv de cofeina etc. Copiii au, in general, pulsul putin mai mare decat adultii.

Daca pulsul normal variaza intre 50 si 80 de batai pe minut, atunci care este pulsul maxim pe care il poate suporta organismul? Exista o formula simpla care raspunde la aceasta intrebare:

220 – varsta pacientului = pulsul maxim suportat de organism

Asadar, odata ce inaintam in varsta, inimile devin tot mai slabe si pulsul maxim suportat scade, motiv pentru care nu mai putem face acelasi efort la 60 de ani ca la 20 de ani. Pulsul maxim mai poate fi determinat si prin exercitii fizice graduale.

Oricine tine la sanatatea inimii trebuie sa foloseasca pulsul ca pe un ghid pentru a-si regla nivelul de efort fizic pe care il poate efectua.

Exista un puls-tinta pe care trebuie sa il atingi, insa nu trebuie sub nicio forma sa il depasesti. Este o regula de baza a slabitului sanatos si a mentinerii unei inimi sanatoase si „fortoase”.

Pulsul-tinta in timpul efortului fizic (de tip cardio) este circa 60-80% din pulsul maxim, calculat dupa formula de mai sus.

De aceea, exercitiile intense nu ar trebui facute intamplator, ci ar trebui mereu luat pulsul si ajustat efortul fizic la acesta, pentru a obtine beneficii maxime.

A depasi pulsul maxim nu doar ca nu ajuta la nimic, dar este chiar periculos pentru inima si muschi deopotriva, care nu vor mai obtine suficient oxigen.

Pulsul normal, asadar, variaza de la om la om si este mai mare la femei si copii, insa nu depaseste 80 de batai pe minut. Atunci cand trece de 100 de batai in repaos, avem de-a face cu tahicardie.

Daca ai observat ca ai un puls prea mare sau neregulat, este cazul sa iti faci o serie de analize, pentru ca poate fi vorba de mai multe afectiuni care sa provoace acest simptom.

Loading...