Ambalarea produselor alimentare afectează in mod negativ tractul digestiv

Publicitate

Nanoparticulele de oxid de zinc, prezente într-un recipient de conserva, pot schimba mecanismul de absorbție a nutrienților din intestin.

Ambalarea produselor alimentare afectează negativ tractul digestiv.

După cum s-a constatat de către cercetătorii de la Universitatea din Binghamton și Universitatea Statului New York (SUA), nanoparticule de oxid de zinc (ZnO), prezente în ambalajul unor alimente conservate pentru a conferi proprietăți antibacteriene și pentru a preveni colorarea produselor cu conținut de sulf ,

care pot modifica mecanismul de absorbție a nutrienților din intestine sau influența genele din celule și expresia proteinelor.

Pentru a estima cât de multe microparticule ZnO se încadrează în produsele alimentare, oamenii de știință au analizat o serie de produse alimentare, inclusiv porumbul la conserva, tonul, sparanghelul și puiul.

S-a dovedit că, cantitatea de oxid de zinc din aceste alimente a fost de 100 de ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Apoi specialiștii au studiat influența particulelor asupra tractului digestiv.

Astfel de particule tind să se așeze pe celulele de reconstrucție a tractului gastrointestinal și pot cauza pierderea microvililor – proiecțiile microscopice de pe suprafata celulelor intestinale absorbante, promovarea suprafeții de absorbție si de expansiune a nutrienților.

În consecință, cu cât suprafața este mai mică, cu atât mai puțini nutrienți sunt absorbiți. Mai mult decât atât, unele particule provoca inflamații, ceea ce duce la creșterea capacității perceptive intestinale și, ca urmare, pătrunderea compușilor nedoriți în fluxul sanguin.

Experimentul a fost efectuat în condiții de laborator, astfel încât cercetătorii nu pot încă să evalueze cu exactitate efectul particulelor de ZnO asupra sănătății umane pe termen lung. În viitor, experții intenționează să efectueze cercetări menite să studieze relația particulelor cu un microbiom.

Publicitate

Ce trebuie sa stii despre ambalajele alimentare

Ambalajele joaca o serie de roluri pentru alimentele pe care le contin, insa pot prezenta si o serie de efecte nedorite.

Rolul ambalajelor

Un ambalaj ofera protectie, rezistenta la folosire si necesitati fizice, chimice sau biologice. Poate purta etichete cu informatiile nutritionale sau de alta natura legate de continutul supus vanzarii.

Functiile sale sunt dupa cum urmeza:
– protectie fizica: alimentele pot necesita protectie de soc, vibratie, compresie, temperatura, bacterii etc.
– bariera de protectie pentru oxigen, vapori de apa, praf etc.

Mentinerea continutului curat, proaspat si in siguranta pentru o utilizare prelungita este o functie primara.

– retentie sau grupare – obiectele mici sunt de obicei grupate laolalta intr-un singur pachet pentru a permite manevrarea eficienta.

Lichidele, prafurile si materialele granulate au nevoie de retentie
– transmiterea informatiilor – ambalajele si etichetele ofera instructiuni despre folosire, transport, reciclare sau dispersare a ambalajului/produsului.

– marketing – pot fi utilizate de comercianti pentru a incuraja potentialii cumparatori sa achizitioneze produsul. Comunicarile de marketing si design-ul grafic sunt aplicate pe suprafata ambalajului

– siguranta – ambalajul joaca un rol in reducerea riscurilor de transport. Poate dispune de rezistenta imbunatatita la manipulare sau la furt (prin sigilii/etichete speciale – acestea au si rol de autentificare)

– comoditate – pot prezenta trasaturi care sporesc comoditatea in distribuire, manevrare, depozitare, expunere, vanzare, deschidere, regrupare, utilizare si reutilizare

– control al portiilor – contine o anumita cantitate de produs destinat utilizarii/ mai potrivite pentru folosirea in gospodarii domestice

Sursa:www.glutenlife.ru

Publicitate
Cumpara cartea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *